Thursday, September 5, 2013

Friendship..


ASSALAMUALAIKUM

HAI HAI HAI HAI HAI ! Excited semacam je aku malam ni pehal ? Haha . LOL , kay, actually aku tengah bersedih . Meratapi hidup aku dengan seorang diri, kay , TU TIPU . Sama sekali menipu. Haha . Tapi yang sedih tu ! BETUL ! Hmm , tah . Aku tak tahu lah .. Aku sendiri masih meraba dalam kegelapan untuk mencari jawapan kepada soalan itu.

Sedih sangat ke hidup aku ? Uhukuhuk. Susah untuk aku nyatakan .. Kisah hidup aku jauh lebih sedih berbanding cerita hidustan lakonan keluarga Kappor tu. Haha . Sorry brader or sister ? Aku tak layan cerita hindustan ni. Haha . :P Jangan tanya aku kenapa ? Kay, nak tahu juga ? Takpe , aku kasitahu.. Selain dari pada Malay drama yang asik pasla bercinta tu je, aku juga layan citer omputeh. Haha . China ? Boleh lah, tapi aku tak suka ceirta kungfu terbang terbang bagai tu. Macam mengarut je. Nampak benor photoshopnyaa. HAHA . DAN......... Korea ? Hmm , Tak pernah tengok movie depa kay, just tengok Running Man dngn Persembahan artis artis Kpop tu adelah. Haha . Nampak tak kebatakan untuk aku tidak ketinggalan ? haaaa , tu dia . Melalut dari topik asal.

So kay, back to the topic and the title of this entry... Hmm , "Friendship"... Ahhh , Friendship.. Hubungan persahabatan lebih kuranglah, malas aku nak menggogle bagai. Kay, korang ada kawan ? Ke takde ? Kay, kalau takde tu.. Sila terjun gaung .. Sedih betul kisah hidup kau, takde kawan. Hmm , apa takde langsung manusia kat MALAYSIA yang tercinta ni ke ? Hahaha. Kay, tak lawak.

Hmmm , lagi sekali. BTTP... Kawan kay, nak tanya ? Kawan kau ! Hahaha, sesiapa jelah . Nak tanya... Adakah kau ada 'Bestie' ? Puih, ayat rempit siaaa. Haha.... Adakah kawan kau tu baik snagat ngan kau ? Adakah kau ada kawan yang perangai dia susah untuk kau gambarkan ?

Kay, aku sebagai seorang manusia yang bergelar pelajar dimana saja aku berada, orang tetap akan panggil aku seorang pelajar. Entahlah , aku pun tak tahu pesal. Dan itu bukanlah benda yang aku nak smapaikan . Yang aku nak smapaikan, sebagai seorang pelajar yang belajar disekolah begitu juga dengan orang lain, maka dengan ini, aku sebagai seorang pelajar , mempunyai KAWAN, Bukan seorang ? Tapi kalau dikira kira dari darjah satu tu aku kenal, nak sampai separuh seribu jugalah kot yang aku kenal..Haha, kay, waktu cenggini, aku bersyukur... AKu dilahirkan dimuka bumi yang fana ni, dan dihantar ke sekolah, untuk menuntut ilmu, dan berkawan, serta belajar adab. Tak macam sesetengah ornag yang tak beradab tu kay. AKU BAIK. aha. Dalam entri aku, mana boleh tak puji diri sendiri derr. Mestilah kena puji. Hahahhaa...

LOLOLOLO, cam bangang je ayat aku . Kay, Jangan hiraukan ! Haha. LOL , just aku nak kata .. Korang ada kawan right ? Yeah ! Satu benda aku nak tanya :-

"Adakah benar? Kau rasa kawan kau tu seorang insan yang layak digelar SAHABAT atau KAWAN..?"

Chop , ada orang tanya....
"SAHABAT dengan KAWAN tu bukan sama ke?"

Haha, kay kay .. Sini aku nak ajar kau. Ceh, ayat aku serupa cam ayat orng tak beradab. Kay, minta maaf .. Kay, sini saya beritahu .. Apa itu KAWAN dan apa itu SAHABAT ?

Kay, aku rasa , aku perlu kasitahu korang .. Pasal benda ni. Tanggungjawab aku sebagai Teenagers..  Sebab apa ? Sebab aku takanak korang salah pilih Kawan , lalu terjerumus ke lembah yang meng-alpa-kan. Ehem ehem... Sat naa , nak jadi motivator ni kena guna yata dramatis. HAHA .

SO then , apa itu KAWAN ?

Kay, kawan.... adalah sejenis perhubungan antara seseorang dengan seseorang. Ke kau memang tak faham kawan tu apa ? GILA LAH WEI NAK TERANG! kay, Kawan ni, act.. ada banyak jenis. Jenis menjahanamkan, melalaikan, mendiamkan,  memburukkan dan setia pada satu masa . Seee , Haaa , nampak ? Kay . sebab apa aku kata macam itu . Haaa , kau perhatikan eh , ada tak salah seorang kawan kau yang.....

Menjahanamkan : "Eh, jomlah weh, ponteng kelas jap, bosan siaaa sabjek tu.. Dengan cikgu nya lagi...
Haaa, tengok,. dengan cikgu terbabit. Sampai ada yang sanggup tu menyorok dalam tandas. Kay, GILA ! Tandas sekolah pulak tu. Lainlah kalau tandas rumah kau.

Melalaikan : "..........."
Kay, aku takde idea nak kasi contoh . Haha , otak takleh nak fungsi kay. Cari sendiri. Takkan perkataan melalaikan pun kau tak tahu kan ? Pelik ahh. Hahaha.

Mendiamkan 
Kau buat salah, kawan kau tahu yang kau buat tu benda salah, tapi dia diam, dan takde langsung niat dia nak perbetulkan kesalahan kau.. APa yang dia nak tengok.. Kau kena tindakan displin or whatever.. Means Hukuman.

Memburukkan
Haa, memburukkan ni ada dua cabang . Kay. Bukan capang, tapi CABANG ! kay:-
i) Memburukkan diri kau dekat kawan dia yang lain. Haaa,perangai ni yang paling aku pemantang .. Cam !@#$%^&*( ni je bila dapat tahu ada kawan cemni.

ii) Suka memburukkan kawan dia yang lain dekat kau. Haaa, bila dia perlakukan kau begitu. Kau akan rasa macam ohhh 'CARING' gila dia. LOL, tapi kau kena ingat . Kalau dia boleh burukkan kawan dia yang lain, tiada yang mustahil untuk dia memburukkan kau pada orang lain. Kay, yang statement ini berkait raat dengan statement satu tadi.

*       *      *

Setelah selesai kau baca bend akat atas tu , mesti kau tanya kan .. Mana sifat mahmudah yang ada pada  ciri seorang kawan tu ? Takkan takde langsung kot ? Hahhaa . Lekluuu, baru nak masuk ni.. Sabar..

Kay, SAHABAT ? Apa itu SAHABAT ? Hmmm , bila cerita pasal SAHABAT ... teringat zaman sekolah rendah dulu. waktu kemah ibadah, ustaz ada bagi ceramah pasal SAHABAT . Dan Ceramah tu agak panjang , dan aku cuma nak kasi tahu point CERAMAH tu je.

Kay, SAHABAT itu bererti, Seorang KAWAN , yang cukup cukup cukup SETIA pada korang , tak kira samaada korang susah atau senang . Kalau kau buat jahat, diorang ni akan memperbetulkan kesalahan korang.. Kalau boleh , dialah yang akan backup kau, kalau kau kena maki ngan kawan lain , dan memang korang akan rasa yang dia ni GAY or LESBI . Takpe . biar apa yang orang rasa , yang penting, kita takde langsung perasaan syahwat bila dengan dia tu dah cukup dah tu. Biarlah mulut orang mengata, mulut orang memang tak boleh nak ditutup kat dunia ni. Guna Mangga Solex pun belum tentu akan tertutup. Hmm ,

Aku rasa dah cukup dah tu aku punya cerita tentang SAHABAT. Faham dung ? Haha .

Dan, aku tak tahu samaada aku cuma ada KAWAN , atau KAWAN dan SAHABAT. Hmmm , So then . AKu cuma kat sini nak cakap.

"Jangan salah pilih kawan , pilih lah kawan yang setia.. Kerana yang setia tu mungkin dalamnya akan ada tegrolong SAHABAT untuk kau ! Dan, lagi satu . Jangan sesekali jadi MACAI kawan kau ! Sebab apa ? Yang diorang tahu.. Diorang cuma akan peralatkan kau je. Silap hari bulan. Kau, yang disula." HAHAHAHA :P Byebye .

Kami bestie, kami takkan terpisah. Haktuih.Haha.

Kay, yang kat sebelah aku tu . BAKRI nama dia . APa ? Tak kenal aku ? Alah , aku yang tu . muka kerek macam cicak mati tu . Yang muka acah acah KIUT Tu BAKRI, hmm , Zamri ? Kay, waktu kitorang photoshoot  gambar ni .. Ehh Photoshoot ? AHh, watever lah caaaaa. Zamri tak datang , so aku takde gambar ngan dia. Haha . Byeee .


Kay, actually , dalam gambar tu menipu je. Masing masing nak tunjuk tinggi. Haha . Tengok , aku juga HUMBLE> Haha . Yang BAKRI tu ? Menipu je , takde tinggi mana pun dia. Jarak 3cm je. Hahaha :P Kaybye.... :P Choppp, ZAMRI tu haa, yang duduk kat bawah , sebelah budak baju warna biru ngan hijau tu. :P Hikhik .kaybye
ASSALAMUALAIKUM, JUMPA LAGI DI POST AKAN DATANG